
Krämig polenta med rosmarinrostade grönsaker
Av ICAs matkasse
Publicerat den 04 maj 2025
Det är inte bara smaken som gör rätten, utan även konsistensen! Grönsaksfräs bestående av bönor, zucchini, rödlök serveras på tallriken med en härligt fräsch och lite syrlig tomatsallad. Och för att göra rätten komplett är det polentan med smak av ost som står för texturskiftet!Tidsåtgång och portioner
30 minTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 400 g romanticatomater
- 1/2 kruka krispsallad
- 2 msk olivolja
- 1/2 msk rödvinsvinäger
- 1 zucchini (à ca 300 g)
- 1 rödlök
- 1 förp stora kokta vita bönor (à 380 g)
- 2 msk olja
- 1 msk smör
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 kruka rosmarin
- 2 msk grönsaksfond
- 1 1/2 dl polentagryn
- 150 g riven prästost
Gör så här
Steg 1
Tomatsallad: Skär tomaterna i halvor och salladen i bitar. Blanda olivolja och vinäger, krydda med salt och peppar. Ringla dressingen över salladen.Steg 2
Grönsaksfräs: Skär zucchinin i tärningar. Skala och skiva löken. Häll bönorna i en sil, spola dem i kallt vatten och låt rinna av. Stek zucchinin och löken i oljan och smöret. Vänd ner bönorna och pressa i vitlöken. Repa och hacka rosmarinen och vänd ner i fräset. Låt allt bli varmt.Steg 3
Polenta: Koka upp 7 1/2 dl vatten och grönsaksfond i en kastrull. Vispa ner polentan och låt småkoka utan lock ca 6 minuter. Rör då och då. Vispa i den rivna osten. Krydda med salt och peppar.Steg 4
Servera polentan med fräset och tomatsalladen.