
Bönchili med linser och picklad lök
Av ICAs matkasse
Publicerat den 04 maj 2025
Oavsett om du älskar koriander eller inte, så kommer denna rätt inte göra dig besviken. En smakrik chili kokas upp och äts med ris, picklad lök, och koriander efter behag! För att tillföra lite balans i varje tugga rekommenderar vi starkt att äta den med crème fraiche.Tidsåtgång och portioner
30 minTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 1/2 dl strösocker
- 1 1/2 msk ättika (12%)
- 2 rödlökar
- 1 grön paprika
- 2 msk olivolja
- 1 msk paprikapulver
- 1/2 msk spiskummin
- 1/2 dl tomatpuré
- 1 förp krossade tomater med vitlök (à 390 g)
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 tsk sambal oelek
- 1 förp svarta kokta bönor (à 380 g)
- 1 förp kokta gröna linser (à 380 g)
- 1 förp majskorn (à 150 g)
- 4 port ris
- 1 förp färsk koriander (à 15 g)
- 2 dl crème fraiche
- 1/2 kruka krispsallad
Gör så här
Steg 1
Picklad lök: Koka upp socker, ättika och 1/2 dl vatten. Skala och skiva löken tunt och lägg ner i lagen. Låt den ligga i lagen och dra minst 20 minuter. Rör runt då och då.Steg 2
Chili: Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Fräs paprikan i olivoljan i en stekpanna eller stekgryta någon minut utan att den tar färg. Tillsätt paprikapulver, spiskummin och tomatpuré, låt fräsa ytterligare någon minut.Steg 3
Ris: Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.Steg 4
Chili: Tillsätt tomatkross, 2 dl vatten, smulad buljongtärning och sambal oelek. Låt koka på medelvärme ca 10 minuter. Rör om då och då.Steg 5
Häll bönorna och linserna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av. Tillsätt bönorna, linserna och majsen (inkl vattnet i förp) i chilin. Låt allt bli varmt och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer sambal oelek.Steg 6
Till Servering: Servera chilin med ris, koriander, crème fraiche och sallad.