
Turkisk pasta
Av ICA Köket
Publicerat den 14 april 2025
Testa den virala succén turkisk pasta. Kryddig köttfärs, sval yoghurtsås och hett paprikasmör – en smakrik vardagsrätt som kommer att älskas av alla! Du använder nötfärs, lök, paprikapulver och spiskummin i grunden, och toppar med körsbärstomater, persilja och ett klick syrlig yoghurt.Tidsåtgång och portioner
30 minTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 4 portioner pasta (t ex spirali eller annan kort pasta)
- 1 gul lök
- 500 g nötfärs
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk mald spiskummin
- 3 tsk paprikapulver
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1 msk tomatpuré
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 citron (1 msk juice , för 4 port)
- 2 dl turkisk eller grekisk yoghurt (10%)
- 60 g smör
- 1 tsk chiliflakes
- 250 g körsbärstomater
- 1 kruka persilja (ca 1 dl , för 4 port)
Gör så här
Steg 1
Pasta: Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Häll av pastan men spara 1 dl av kokvattnet (för 4 port).Steg 2
Pasta: Skala och hacka löken. Stek köttfärsen i en stekpanna på medeltemperatur. När köttfärsen fått färg och är genomstekt, lägg i löken.Steg 3
Pasta: Tillsätt kryddorna samt salt, peppar och tomatpuré. Stek under omrörning tills löken blivit mjuk. Rör ner pastavattnet, lite i taget, tills köttfärsen känns saftig.Steg 4
Yoghurtsås: Riv eller finhacka vitlöken och pressa citronjuicen. Blanda vitlöken och citronjuicen med yoghurt och salt.Steg 5
Paprikasmör: Smält smöret i en kastrull och låt det bubbla upp. Rör ner kryddorna och håll smöret varmt.Steg 6
Paprikasmör: Dela tomaterna i fjärdedelar och hacka persiljan.Steg 7
Paprikasmör: Fördela pastan i djupa tallrikar, lägg på yoghurtsås, köttfärs och ringla på paprikasmöret. Toppa med tomater och persilja. Servera direkt.