Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.Min: 1,00 kr
Knäck

Knäck

Av ICA Köket
Publicerat den 29 november 2016
Klassisk knäck är ett måste till jul. Låt socker, grädde och sirap koka ihop och använda gärna en kökstermometer för att avgöra när knäckens konsistens är perfekt. Spar det här grundreceptet, du kommer garanterat använda det igen!
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 tim 30 minTotal tid

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap

Gör så här

  1. Steg 1

    Ställ knäckformar på en bricka.
  2. Steg 2

    Blanda socker, grädde och sirap i en vid tjockbottnad kastrull. Låt smeten koka kraftigt tills temperaturen är ca 125°C beroende på hur fast knäck som önskas. Använd en digital kökstermometer eller gör ett kulprov för att kontrollera när den är färdig.
  3. Steg 3

    Ta kastrullen från värmen. Häll upp smeten i en liten kanna med smal pip och fyll knäckformarna genast. Låt knäcken stelna i rumstemperatur. Har du ingen kanna med smal pip kan du fylla formarna med hjälp av en tesked.
  4. Steg 4

    Kulprovet: Häll några droppar av knäcksmeten i kallt vatten och rulla sedan en kula. Kulan ska vara seg och ganska fast. Om smeten hinner stelna innan man hällt upp allt i formarna så värm den försiktigt. Vid 122-125°C är knäcksmeten lagom kokt. Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i. Vid 160°C är smeten karamellfast.