- Recept
- Alla samlingar
- Fiskrecept
Lax Asian style med broccoli, lime och cashewnötter
Lax Asian style med broccoli, lime och cashewnötter
Av Buffé
Publicerat den 17 september 2012
En smakrik och smaskig ugnstillagad lax på nytt och hett sätt. Chili, lime, koriander och sesamfrön, tillsammans med en glaze med smak av teriyakisås, vitlök och ingefära, ger en asiatisk prägel.Tidsåtgång och portioner
1 timTotal tid
6Portioner
Ingredienser
- 2 röd peppar (chili)
- 1 vitlöksklyfta
- 1½ kruka koriander
- ca 4 cm färsk ingefära (1 1/2 msk finhackad)
- 3 lime
- 1 tsk torkade, smulade kaffir limeblad
- 2 dl sweet chilisås
- 2 dl teriyakisås
- 1 kg laxfilé i bit med skinn
- 2 msk sesamfrön
- 2 broccoli (à 250 g)
- 1 msk olivolja
- 2 dl naturella, rostade cashewnötter
Gör så här
11 stegGlaze
Steg 1
Dela, kärna ur och hacka 1 st chili fint. Skala och pressa vitlöken. Hacka koriandern samt skala och finhacka ingefäran. Skölj och riv det yttersta av skalet på 1 st lime. Pressa ur ca 2 msk saft. Smula 2 tsk limeblad.Steg 2
Blanda chili, vitlök, koriander, ingefära, limeskal, limesaft, limeblad, sweet chilisås och teriyakisås till en glaze.
Lax
Steg 1
Sätt ugnen på 150°C.Steg 2
Krydda laxen med salt och peppar och lägg den på en plåt med bakplåtspapper med skinnsidan nedåt. Fördela 1/4 av glazen över laxen.Steg 3
Sätt in plåten mitt i ugnen 20–25 minuter, eller tills laxen har en innertemperatur på 54°C.
Tillbehör
Steg 1
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna.Steg 2
Skär den ena limen i tunna skivor. Skär chilin i tunna skivor.Steg 3
Ansa och skär broccolin i buketter. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 3-4 minuter.Steg 4
Tvätta och riv det yttersta av skalet på den andra limen och blanda det med broccolin och olivoljan.Steg 5
Garnera laxen med sesamfrön, limeskivor, chili och koriander.Steg 6
Servera laxen med broccoli, cashewnötter, resten av glazen som sås samt ris.