- Recept
- ICAs Matkasserecept
Bönchili med jalapeño och koriander

Bönchili med jalapeño och koriander
Av ICAs matkasse
Publicerat den 23 februari 2025
Bönor i en massa former! Här som en bönchili med het jalapeño, krossade tomater och lök blir en väldigt smakrik chili. Serveras med nykokt ris, samt matyoghurt som lenar perfekt. Strö koriander över, men kolla med dina gäster så de gillar denna vattendelare till krydda!Tidsåtgång och portioner
45 minTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 1 gul lök
- 2 gula paprikor
- 1/2 dl olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk paprikapulver
- 1/2 msk spiskummin
- 1/2 dl tomatpuré
- 1 förp krossade tomater med chili (à 390 g)
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 förp kokta kidneybönor (à 380 g)
- 1 förp kokta stora vita bönor (à 380 g)
- 4 port ris
- 1 kruka koriander
- 1 dl jalapeños
- 2 dl matyoghurt
Gör så här
Steg 1
Bönchili: Skala och hacka löken. Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar.Steg 2
Fräs löken i olivoljan i en stekpanna eller stekgryta som har lock ca 5 minuter utan att den tar färg.Steg 3
Tillsätt paprika, pressad vitlök, paprikapulver, spiskummin och tomatpuré, låt fräsa ytterligare ett par minuter.Steg 4
Tillsätt tomatkross, 2 dl vatten och smulad buljongtärning. Låt koka under lock på medelvärme ca 10 minuter. Rör om då och då.Steg 5
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.Steg 6
Häll bönorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.Steg 7
Tillsätt bönorna i chilin. Låt koka ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt med mer sambal oelek.Steg 8
Till servering: Servera chilin med ris, koriander, jalapeños och matyoghurt.