Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
StartsidaStartsida
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 500,00 kr
  • Recept
  • Kabsa - lamm och ris med kryddor från Mellanöstern

En gryta med ris, kött och nötter, serverad med en sked. En röd kökshandduk ligger bredvid.

Kabsa - lamm och ris med kryddor från Mellanöstern

Av Buffé
Publicerat den 21 oktober 2024
Mustig gryta med lamm som har sitt ursprung från Mellanöstern. Det finns många olika sorters kabsa, här kryddar vi grytan med kanelstänger, ingefära, kardemumma och saffran. Riset kokas på toppen i samma gryta som köttet för extra god smak.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 timTotal tid
4Portioner

Ingredienser

  • 4 rödlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 loomi, torkad lime
  • 2 msk färsk, riven ingefära
  • ca 800 g benfri lammstek
  • 2 msk sju kryddor (seven spice)
  • 6 msk smör
  • 1 1/2 l köttbuljong (vatten och tärningar eller fond)
  • 1 förp krossade tomater (à 400 g)
  • 2 kanelstänger
  • 2 lagerblad
  • 6 kardemummakapslar
  • 2 förp saffran (à 0,5 g)
  • 3 dl basmatiris
  • 1 dl blandade nötter
  • 1 dl gula russin
  • 2 dl yoghurt (gärna turkisk)

Gör så här

  • Steg 1

    Skala och skiva 2 rödlökar. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Dela loomin i halvor. Skala och riv ingefäran fint på ett rivjärn.
  • Steg 2

    Ta eventuellt bort nätet och dela lammsteken i 4 delar (för 4 port). Krydda köttet med salt och peppar och gnid in sju kryddor.
  • Steg 3

    Bryn köttet runt om i 3 msk smör i en gryta. Lyft ur köttet och tillsätt rödlök, vitlök och ingefära och stek tills det får färg.
  • Steg 4

    Tillsätt buljong, krossad tomat, kanelstänger, lagerblad, kardemumma, loomi, och saffran. Rör om och lägg tillbaka köttet i grytan.
  • Steg 5

    Koka upp och låt sjuda utan lock ca 60 minuter eller tills köttet börjar bli mört. Smaka av med salt.
  • Steg 6

    Skölj riset och tillsätt på toppen av grytan. Lägg på ett lock och låt sjuda ytterligare ca 20 minuter eller tills riset är färdigkokt.
  • Steg 7

    Tillbehör: Skala och skiva 2 rödlökar tunt. Stek rödlök och nötter och mandlar sakta i 3 msk smör tills löken är karamelliserad samt nötterna och mandlarna är rostade.
  • Steg 8

    Servera grytan med karamelliserad lök, nötter och mandlar, russin och yoghurt.