
Persiskt ris
Av Buffé
Publicerat den 14 juli 2014
Persiskt ris blir så vackert när du lägger upp det med den saffransgula toppingen och de röda berberisbären. Riset blir extra fluffigt och luftigt när stärkelsen tvättas bort ur riset då du sköljer det och riset får ligga i blöt i några timmar.Tidsåtgång och portioner
1 timTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 4 dl basmatiris
- 1 tsk salt
- 1/2 g saffran
- 1/2 dl berberis (bär)
Gör så här
Steg 1
Skölj riset noga. Låt riset ligga i blöt i kallt vatten minst 2 timmar. Låt riset rinna av i en sil.Steg 2
Koka upp vatten och salt och tillsätt riset. Låt koka under lock i ca 10 minuter eller tills riset är al dente.Steg 3
Häll av vattnet och skölj riset i hett vatten i en sil, häll tillbaka riset i kastrullen. Ställ kastrullen på spisplattan på svag värme. Linda in locket till grytan i två kökshanddukar och lägg locket på kastrullen. Låt stå i 10 minuter.Steg 4
Blanda saffran och 1 msk varmt vatten. Låt dra i 5 minuter.Steg 5
Blanda 2 dl (för 4 portioner) av riset med saffransvattnet.Steg 6
Lägg upp det vita riset först och toppa därefter med saffransriset och berberisbär.