
Dansk fläskstek
Av ICA Köket
Publicerat den 01 december 2023
Dansk fläskstek är en riktig delikatess och har en härligt krispig svål. I Danmark serveras den till jul, men passar såklart fint även andra dagar när du vill unna dig något riktigt gott. Servera steken i skivor tillsammans med gräddsås, äppelmos, rödkål och kokt potatis.Tidsåtgång och portioner
1 timTotal tid
8Portioner
Ingredienser
- ca 1 1/2 kg skinkstek med svål
- 2 tsk salt
- nymalen vitpeppar
- 2 gula lökar
- 2 morötter
- 4 1/2 dl vispgrädde
- 1 msk japansk soja
- 1 köttbuljongtärning
- 1 1/2 msk svartvinbärsgelé
- 1 msk majsstärkelse
Gör så här
Steg 1
Sätt ugnen på 125°C.Steg 2
Skåra svålen med en vass kniv (endast svålen ej ner i fettet/köttet), med ca 1/2 cm mellanrum.Steg 3
Gnid in köttet och svålen ordentligt med salt, saltet ska tränga ner i skårorna.Steg 4
Lägg köttet med svålen nedåt i en ugnsform ca 25 x 35 cm. Fyll på med vatten så att det når ca 1 cm upp i formen.Steg 5
Tillaga mitt i ugnen i ca 35 min, tills svålen är mjuk.Steg 6
Skala lökarna och skär dem i klyftor. Skär morötterna i bitar.Steg 7
Ta ut steken och vänd på den så att svålen hamnar uppåt. Salta och peppra. Lägg lök och morötter runt köttet i formen.Steg 8
Höj ugnsvärmen till 175°C.Steg 9
Tillaga fläsksteken i mitten av ugnen tills köttet har en innertemperatur på 70°C, ca 90 minuter.Steg 10
Lyft upp köttet och sila ner buljongen i en kastrull (det ska vara 5 dl, späd med vatten om det behövs. Lägg tillbaka köttet i ugnsformen med svålen uppåt.Steg 11
Höj ugnsvärmen till 225°C och grill.Steg 12
Ställ in köttet längst ner i ugnen, tills svålen blir krispig. Det tar några minuter, vrid på formen i ugnen under tiden, så hela svålen blir krispigt. Passa köttet i ugnen noga, så att det inte bränner. Ta ut köttet i ca 5 minuter.Steg 13
Stäng av ugnen och sätt in köttet i ugnen när det stått framme i 5 minuter, för att hålla värmen med öppen ugnsluckaSteg 14
Koka upp buljongen och skumma bort fettet. Rör ner grädde, soja och smulad buljongtärning. Koka i 10 minuter. Tillsätt gelé och koka i ytterligare 5 minuter.Steg 15
Rör ut majsstärkelsen med vattnet och vispa ner i såsen. Smaka av med peppar och eventuellt med salt.Steg 16
Skiva köttet.Steg 17
Serveringsförslag: Servera dansk fläskstek i skivor med gräddsås, äppelmos, rödkål och kokt potatis.