Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.Min: 100,00 kr
Saffranskladdkaka

Saffranskladdkaka

Av ICA Köket
Publicerat den 29 augusti 2014
Saffranskladdkakan är en klassiker i julkostym! Vit choklad ger kakan härlig kladdighet och sötma. Saffran ger den juliga smaken. Servera kladdkakan till adventsfikat eller på självaste julafton.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 timTotal tid

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 förp saffran eller saffranspaste (à 1/2 g)
  • 100 g vit choklad
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
  • hallon (frivilligt)
  • rårörda lingon (frivilligt)

Gör så här

  1. Steg 1

    Sätt ugnen på 175°C.
  2. Steg 2

    Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).
  3. Steg 3

    Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. Rör ner saffranet. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.
  4. Steg 4

    Blanda ägg och socker i en skål. Rör ner smörblandningen och vänd ner mjölet. Häll smeten i formen.
  5. Steg 5

    Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna i formen på galler. Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras.
  6. Steg 6

    Till servering: Servera gärna med hallon eller rårörda lingon och citronkräm (se tips).
  7. Steg 7

    Tips: Rör ihop 200 g (för 12 bitar) naturell färskost med citronsaft, rivet citronskal och ev lite florsocker. Bred det som topping på kakan och servera med rårörda lingon. För nötigare smak vänd ner hackad mandel i kakan.