Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.Min: 100,00 kr
Torskrygg i ugn med räkor och dillsmör

Torskrygg i ugn med räkor och dillsmör

Av ICA Köket
Publicerat den 17 december 2018
Torskrygg i ugn med len potatiscréme och räkor, perfekt till nyår och andra festliga tillfällen. Här kombinerar du rimmad torskrygg med en créme gjord på mandelpotatis. Toppa med lätt smörstekta räkor smaksatta med citron och dill.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

45 minTotal tid
4Portioner

Ingredienser

  • 4 port torskryggfilé (à ca 140 g)
  • 1½ msk salt
  • 2 tsk socker
  • 600 g mandelpotatis
  • 2 dl smetana
  • ½ citron
  • 2 dl avrunna skalade räkor i lake
  • ½ purjolök (à ca 100 g)
  • 1 kruka färsk dill
  • 100 g smör
  • 1 ask krasse

Gör så här

11 steg

Rimmad torsk

  1. Steg 1

    Tina torskryggen om fryst används.
  2. Steg 2

    Blanda salt och socker med 5 dl vatten och rör om så att det löser sig. Lägg fisken i saltlagen, låt den ligga i lagen 2-3 timmar.
  3. Steg 3

    Sätt ugnen på 125°C.
  4. Steg 4

    Lägg torsken i en ugnssäker form. Sätt in formen mitt i ugnen 25-30 minuter eller tills innertemperaturen på fisken är 56°C.

Potatiscrème

  1. Steg 1

    Skala och koka potatisen mycket försiktigt tills den är mjuk. Häll av vattnet, ställ tillbaka kastrullen på plattan och ånga potatisen torr.
  2. Steg 2

    Mixa potatisen till en crème i en matberedare tillsammans med smetana (kör inte för länge för då kan crèmen bli klistrig).
  3. Steg 3

    Riv skalet av en halv citron. Smaksätt potatiscrèmen med salt och peppar och skalet av citronen. Lägg tillbaka i kastrullen och håll potatiscrémen varm på svag värme på spisen.

Dillsmör

  1. Steg 1

    Häll av räkorna i en sil. Ansa, skölj och strimla purjolöken i tunna och små strimlor. Skär dillen fint.
  2. Steg 2

    Smält smöret i en kastrull och koka purjolöken mjuk i smöret.
  3. Steg 3

    Värm räkorna försiktigt i smöret de ska inte koka, då blir de sega. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft. Rör ner dillen i smöret.
  4. Steg 4

    Servera torsken på potatiscrémen, slå över dillsmöret med räkor. Garnera med krasse.