
Paprikarisotto med citronstekta svartrötter
Av ICAs matkasse
Publicerat den 03 augusti 2025
Man borde göra minst en risotto i veckan. Denna tillagas tillsammans med grillad paprika och svartrötter som smaksätts med citron, smör och kapris. Ljuvligt, eller hur!Tidsåtgång och portioner
45 minTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 10 dl grönsaksbuljong (vatten och tärningar eller fond)
- 1 gul lök
- 2 msk smör
- 2 vitlöksklyftor
- 3 dl risottoris (gärna carnaroli)
- 2 dl vitt matlagningsvin
- 1 förp färsk basilika (20 g)
- 200 g strimlad grillad paprika
- 1 citron
- 375 g svartrötter
- 1/2 förp salladslök (à 125 g)
- 2 msk olivolja
- 2 msk kapris
- 65 g mâchesallad
Gör så här
Steg 1
Risotto: Koka upp buljongen i en kastrull och håll den varm.Steg 2
Skala och hacka löken. Fräs löken i 1 msk smör i en kastrull tills den är mjuk och pressa i vitlöken.Steg 3
Tillsätt riset och fräs ytterligare någon minut under omrörning. Häll på vinet och låt det koka in i riset. Tillsätt lite buljong i taget och rör om under tiden tills riset är kokt, men fortfarande har lite tuggmotstånd. Rör ofta.Steg 4
Svartrötter: Pressa saften från halva citronen i en skål. Fyll upp med ca 5 dl vatten (för 4 port). Skölj och skala och skär svartrötterna i bitar. Lägg de skalade och skurna svartrötterna i citronvattnet allt eftersom de är klara (då mörknar de inte av syret). Ansa och skär salladslöken i bitar.Steg 5
Risotto: Strimla basilikan och låt paprikan rinna av i en sil. Rör ner paprikan, basilikan och 1 msk smör i riset och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.Steg 6
Svartrötter: Lyft upp svartrötterna ur vattnet och stek dem mjuka på svag värme i smöret i en stekpanna.Steg 7
Rör ner salladslöken och kapris i pannan och pressa i resten av citronsaften. Låt citronsaften koka in.Steg 8
Servera fräset med risotton och salladen.