Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
StartsidaStartsida
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 100,00 kr
  • Recept
  • Paprikarisotto med citronstekta svartrötter

Paprikarisotto med citronstekta svartrötter

Paprikarisotto med citronstekta svartrötter

Av ICAs matkasse
Publicerat den 03 augusti 2025
Man borde göra minst en risotto i veckan. Denna tillagas tillsammans med grillad paprika och svartrötter som smaksätts med citron, smör och kapris. Ljuvligt, eller hur!
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

45 minTotal tid
4Portioner

Ingredienser

  • 10 dl grönsaksbuljong (vatten och tärningar eller fond)
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl risottoris (gärna carnaroli)
  • 2 dl vitt matlagningsvin
  • 1 förp färsk basilika (20 g)
  • 200 g strimlad grillad paprika
  • 1 citron
  • 375 g svartrötter
  • 1/2 förp salladslök (à 125 g)
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk kapris
  • 65 g mâchesallad

Gör så här

  • Steg 1

    Risotto: Koka upp buljongen i en kastrull och håll den varm.
  • Steg 2

    Skala och hacka löken. Fräs löken i 1 msk smör i en kastrull tills den är mjuk och pressa i vitlöken.
  • Steg 3

    Tillsätt riset och fräs ytterligare någon minut under omrörning. Häll på vinet och låt det koka in i riset. Tillsätt lite buljong i taget och rör om under tiden tills riset är kokt, men fortfarande har lite tuggmotstånd. Rör ofta.
  • Steg 4

    Svartrötter: Pressa saften från halva citronen i en skål. Fyll upp med ca 5 dl vatten (för 4 port). Skölj och skala och skär svartrötterna i bitar. Lägg de skalade och skurna svartrötterna i citronvattnet allt eftersom de är klara (då mörknar de inte av syret). Ansa och skär salladslöken i bitar.
  • Steg 5

    Risotto: Strimla basilikan och låt paprikan rinna av i en sil. Rör ner paprikan, basilikan och 1 msk smör i riset och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
  • Steg 6

    Svartrötter: Lyft upp svartrötterna ur vattnet och stek dem mjuka på svag värme i smöret i en stekpanna.
  • Steg 7

    Rör ner salladslöken och kapris i pannan och pressa i resten av citronsaften. Låt citronsaften koka in.
  • Steg 8

    Servera fräset med risotton och salladen.