Gå till innehållGå till sökningGå till sidfot
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.Min: 300,00 kr
Midsommartårta

Midsommartårta

Av Buffé
Publicerat den 16 juni 2008
Det här receptet på midsommartårta är definitivt en av sommarens höjdpunkter med färska jordgubbar och makalöst goda smaker. Du gör först en tårtbotten med bland annat daim som du sedan fyller med en härlig jordgubbskräm. Ljuvligt gott!
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 timTotal tid
12Portioner

Ingredienser

  • 100 g rumstempererat smör
  • 2 1⁄3 dl strösocker
  • 1 msk sirap
  • 2 ägg och 3 äggulor
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 2 dubbeldaim (à 56 g)
  • 5 gelatinblad
  • 1½ l färska jordgubbar
  • 2 dl florsocker
  • 6 dl vispgrädde

Gör så här

10 steg

Botten

  1. Steg 1

    Sätt ugnen på 175°C.
  2. Steg 2

    Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner 2 st ägg.
  3. Steg 3

    Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.
  4. Steg 4

    Grädda i ca 20 minuter. Låt botten kallna. Ta bort ringen på formen och torka bort ströbrödet. Sätt tillbaka ringen på botten.

Fyllning

  1. Steg 1

    Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
  2. Steg 2

    Mixa ½ liter jordgubbar i matberedare eller med stavmixer till en slät puré.
  3. Steg 3

    Vispa 3 st äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.
  4. Steg 4

    Värm 1/10 av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
  5. Steg 5

    Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.
  6. Steg 6

    Toppa tårtan med färska jordgubbar.