- Recept
- Recept till grillen
Potatisknyten på grillen och aioli med Västerbottensost

Potatisknyten på grillen och aioli med Västerbottensost
Av Buffé
Publicerat den 17 februari 2025
Potatisknyten på grillen är ett smakrikt tillbehör till grillmiddagen. Potatisen förkokas och grillas sedan klart i sitt knyte över öppen eld. Serveras tillsammans med en aioli smaksatt med Västerbottensost och gärna en klyfta citron som tillför god syra.Tidsåtgång och portioner
45 minTotal tid
Ingredienser
- 1 kg fast potatis
- 1 msk cayennepeppar
- 2 msk torkat vitlökspulver
- 1/2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 4 msk olivolja
- 1/2 kruka timjan
- 1 dl riven Västerbottensost
- 4 bitar aluminiumfolie (30x40 cm)
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 citron
- 1 1/2 dl majonnäs
Gör så här
Steg 1
Potatis: Skär potatisen i klyftor och koka i saltat vatten 10–15 minuter. Klyftorna ska ha kvar en hård kärna.Steg 2
Blanda de torra kryddorna med olivoljan och plockade blad från timjan. Riv osten fint på ett rivjärn.Steg 3
Lägg potatisen i mitten på foliearken. Fördela kryddolja och ost över potatisen. Vik ihop paketen ordentligt så att oljan inte kan läcka ut.Steg 4
Aioli: Skala och pressa vitlöksklyftan ner i en burk med lock (om aiolin ska fraktas). Pressa juicen ur citronen. Riv osten fint på ett rivjärn. Blanda majonnäs, citronjuice, ost och vitlök. Smaka av med salt och peppar.Steg 5
Servering: Grilla potatispaketen över glödbädd i 10 minuter på varje sida (eller i mitten av ugnen på 225°C i ca 30 minuter). Servera potatisen med aioli.