Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
StartsidaStartsida
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 25,00 kr
Burgundisk köttgryta

Burgundisk köttgryta

Av Buffé
Publicerat den 16 oktober 2001
Burgundisk köttgryta, eller Boeuf Bourguignon, är en fransk och mustig köttgryta med smak av bland annat rödvin, vitlök, syltlök, bacon, champinjoner och franska kryddor.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 tim 30 minTotal tid
6Portioner

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar av nöt
  • 4 msk smör (till stekning)
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 2 dl kalvbuljong (vatten + fond)
  • 0.5 flaska rödvin eller motsvarande mängd matlagningsvin (à 75 cl)
  • 2 paket bacon (à 140 g)
  • 200 g champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk syltlök (à 275 g)
  • 2 timjankvistar
  • 1 kruka persilja
  • 2 lagerblad
  • 1 bit morot
  • steksnöre
  • kokt potatis

Gör så här

  • Steg 1

    Sätt ugnen på 175°C.
  • Steg 2

    Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.
  • Steg 3

    Hetta upp lite smör i en gryta (med lock) som tål att stå i ugnen. Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter. Strö över mjölet och blanda väl.
  • Steg 4

    Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Sänk värmen och sjud.
  • Steg 5

    Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken.
  • Steg 6

    Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smör.
  • Steg 7

    Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.
  • Steg 8

    Bouquet garni (kryddbukett): Knyt ihop timjan, 2 kvistar persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner  i grytan.
  • Steg 9

    Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 1/2 timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra. Plocka ur bouquet garni (kryddbuketten).
  • Steg 10

    Till servering: Servera med kokt potatis. Strö gärna över 1 dl grovhackad persilja vid servering.