Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 100,00 kr
Nyårstårta

Nyårstårta

Av ICA Köket
Publicerat den 02 december 2024
Imponera på nyårsgästerna med en nyårstårta dekorerad som en klocka! Varva tårtbottnar med en härligt syrlig passionsfruktscurd, toppa med grädde smaksatt med rostad kokos och dekorera som en klocka. Gott nytt år!
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 timTotal tid
12Portioner

Ingredienser

  • 250 g fryst passionsfrukt
  • 1½ dl strösocker
  • 2 ägg + 1 äggula
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 75 g smör
  • 2½ dl riven kokos
  • 5 dl vispgrädde
  • 3⁄4 dl florsocker
  • 1 förp färdig tårtbotten (330 g, 24 cm i diameter)
  • 12 toffifee
  • 8 Merci chokladpraliner
  • kristyr till siffror

Gör så här

9 steg

Passionsfruktscurd

  1. Steg 1

    Häll passionsfrukten i en kastrull och låt tina på medelvärme.
  2. Steg 2

    Blanda övriga ingredienser utom smöret i en bunke.
  3. Steg 3

    Vispa ner äggsmeten i kastrullen och värm på medelvärme, under omrörning. Låt sjuda tills krämen tjocknat, 5-10 minuter. Låt den inte koka.
  4. Steg 4

    Ta från värmen och skär smöret i bitar och tillsätt. Rör till en jämn kräm. Låt svalna helt och ställ i kylen minst 1 timme.

Kokosgrädde

  1. Steg 1

    Rosta kokosen till fin färg i en torr stekpanna.
  2. Steg 2

    Koka upp 3 dl av grädden i en kastrull och ta av från plattan. Rör ner kokosen och låt stå och dra ca 1 timme. Sila av och kyl ner i kylskåp.
  3. Steg 3

    Vispa den kalla kokosgrädden tillsammans med den ovispade grädden och florsockret.

Montering och topping

  1. Steg 1

    Varva tårtbottnar och passionsfruktscurden. Bred 1⁄3 av grädden över hela tårtan. Fyll resten av grädden i en sprits, gärna med tyll, och spritsa på kanterna runt tårtan och tolv rosor som klockslag.
  2. Steg 2

    Lägg ut 12 godisbitar som klockslag på kanten runt tårtan. Lägg 1 diagonalt delad chokladpralin eller 2 chokladfingrar som visare på klockan. Spritsa klockslagen på godisbitarna med kristyren. Skär 6 chokladstavar diagonalt (med en varm vass kniv blir det enklare) och sätt på kanten av tårtan vid varje klockslag.