Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 500,00 kr
Boeuf bourguignon med potatismos

Boeuf bourguignon med potatismos

Av Buffé
Publicerat den 09 oktober 2019
Sugen på något värmande? Laga boeuf bourguignon, även kallad burgundisk köttgryta, som värmer både kropp och själ! Den mustiga grytan med högrev, rött vin, sidfläsk, lök, champinjon och morot serveras med krämigt potatismos med citron och vitlök.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 tim 30 minTotal tid
6Portioner

Ingredienser

  • 1 kg högrev i bit
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 2 schalottenlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 morötter (à ca 70 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 100 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl rött matlagningsvin
  • 2 msk konc kalvfond
  • 1 msk soja
  • 2 timjankvistar eller torkad timjan (2 kvistar motsvarar 1/2 tsk torkad)
  • 3 lagerblad
  • 1 kg potatis
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk (3%)
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 250 g steklökar (gärna röda)
  • 400 g färska champinjoner

Gör så här

  1. Steg 1

    Skär köttet i ca 5x5 cm stora bitar. Skär sidfläsket i små tärningar. Skala schalottenlök, vitlök och morötter. Skär schalottenlök och morötter i stora bitar. Skiva tre vitlöksklyftor.
  2. Steg 2

    Fräs schalottenlök, vitlök, morötter, hälften av fläsket och tomatpurén i en stor gryta i ca 2 msk smör tills löken mjuknar.
  3. Steg 3

    Bryn köttet i en stor panna med 2 msk smör tills det får färg runt om. Tillsätt 2 dl vatten, låt koka någon minut och häll ner i grytan med grönsaksfräset. Pudra över mjöl och rör om. Tillsätt vin, fond, soja, timjan och lagerblad.
  4. Steg 4

    Låt koka upp och skumma av. Sjud på svag värme med locket på glänt ca 1 ½–2 timmar eller tills köttet är mört.
  5. Steg 5

    Potatismos: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och ånga av. Riv en vitlöksklyfta och fräs den i 25 g smör. Häll i grädde och mjölk och låt koka upp. Pressa potatisen och vispa ihop med lökgrädden. Tillsätt citronskal och smaka av med salt.
  6. Steg 6

    Svampfräs: Skala steklöken och halvera om de är stora. Ansa och halvera champinjonerna. Stek lök, champinjoner och resten av sidfläsket i ca 2 msk smör tills det får färg och löken är mjuk.
  7. Steg 7

    Smaka av grytan med salt och peppar. Toppa med svampfräset och servera med potatismoset.