Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 25,00 kr
Lysande gul fiskgryta

Lysande gul fiskgryta

Av ICA Köket
Publicerat den 26 oktober 1998
Denna fiskgryta får sin lysande solgula färg och ljuvliga smak av saffran, vitlök och tomatpuré. Grytan blir matig och mättande med lax, torsk, räkor och musslor och passar perfekt att bjuda på till en lite festligare middag med eller utan gäster.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

45 minTotal tid
4Portioner

Ingredienser

  • 400 g torskfilé, sej eller hoki
  • 300 g laxfilé
  • 1/2 purjolök (1/2 purjolök motsvarar ca 150 g)
  • 1/2 gul lök
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad basilika
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 fiskbuljongtärning
  • 2 dl Oatly iMat eller vispgrädde
  • 1 dl Oatly iMat Fraiche eller crème fraiche
  • 1 pkt saffran (à 0,5 g)
  • 300 g räkor med skal
  • 1 burk musslor (à 150 g)
  • bröd

Gör så här

  1. Steg 1

    Tina fisken (om fryst används). Skölj, ansa och strimla purjon. Skala och hacka löken.
  2. Steg 2

    Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken och purjolöken (spara lite till servering) ett par minuter tills de blivit glansiga och genomskinliga. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund.
  3. Steg 3

    Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, fraiche, 2 dl vatten och saffran. Sjud i 15 minuter. Smaka av med salt.
  4. Steg 4

    Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.
  5. Steg 5

    Skala räkorna. Tillsätt dem och de avrunna musslorna. Toppa soppan med purjolöksstrimlor. 
  6. Steg 6

    Serveringsförslag:  Hetta upp och servera genast, gärna med bröd och vitlöksmajonnäs.
  7. Steg 7

    Tips: Vitlöksmajonnäs kan du göra lätt genom att smaksätta 2 dl vanlig majonnäs med 1-2 pressade vitlöksklyftor och lite vitvinsvinäger. Smaka av med salt och peppar.