- Recept
- Alla samlingar
Fryst lingoncheesecake med pepparkaksbotten
Fryst lingoncheesecake med pepparkaksbotten
Av Buffé
Publicerat den 18 november 2022
Cheesecake + lingon + pepparkaka = julens nya favoritdessert. Baka en fryst lingoncheesecake med smak av vit choklad på en botten av kryddiga pepparkakor för en såväl julig som ljuvlig smakexplosion.Tidsåtgång och portioner
1 timTotal tid
10Portioner
Ingredienser
- 2½ dl frysta lingon (+ gärna extra till servering)
- ¾ dl strösocker
- 150 g pepparkakor
- 100 g smör
- 100 g vit choklad
- 3 dl vispgrädde
- 300 g cream cheese
- 2 krm vaniljpulver
- 1 burk sötad kondenserad mjölk (à ca 400 g)
Gör så här
Steg 1
Lägg hälften av lingonen med sockret i en kastrull och koka upp, koka tills sockret löses upp. Blanda med resten av lingonen.Steg 2
Mixa eller krossa pepparkakorna. Smält smöret och blanda med pepparkakorna och salt. Tryck fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 24 cm i diameter. Tryck ut pepparkakssmulet i botten. Ställ i kylen.Steg 3
Smält chokladen i en bunke över vattenbad. Vispa grädden. Vispa ner färskost och vaniljpulver. Blanda ner chokladen i den kondenserade mjölken och vänd ner i gräddblandningen. Häll i formen och ringla över lingonen. Ställ i frysen minst 8 timmar.Steg 4
Ta fram ca 20 minuter före servering. Toppa gärna med extra lingon.