- Recept
- Midsommarmat
Klassisk västerbottenpaj

Klassisk västerbottenpaj
Av ICA Köket
Publicerat den 28 maj 2018
Ett klassiskt recept på västerbottenpaj. Fungerar lika bra till kräftskivan som till midsommar eller knytkalaset!Tidsåtgång och portioner
2 timTotal tid
8Portioner
Ingredienser
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 125 g smör
- 5 ägg
- 2 1/2 dl vispgrädde (40%)
- 1 dl mjölk
- 300 g Västerbottensost
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- Gräddfil
- Löjrom eller stenbitsrom
- Hackad gräslök
Gör så här
9 stegPajdeg
Steg 1
Blanda mjöl och smör. Tillsätt 1 ägg och blanda snabbt ihop till en deg.Steg 2
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Låt vila i kylen i 30 minuter.Steg 3
Sätt ugnen på 200°C.Steg 4
Nagga botten med en gaffel och förgrädda skalet mitt i ugnen 10-15 minuter.Steg 5
Sänk ugnen till 175°C.
Fyllning
Steg 1
Vispa ihop 4 ägg, grädde och mjölk.Steg 2
Riv osten. Blanda i osten tillsammans med salt och svartpeppar i äggblandningen.Steg 3
Häll fyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 50 minuter eller tills fyllningen har stannat och pajen har fått fin färg.Steg 4
Garnera med löjrom, gräddfil och gräslök