Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 1,00 kr
En bit av västerbottenpaj, toppad med gräddfil, löjrom och gräslök på tallrik med gaffel.

Klassisk västerbottenpaj

Av ICA Köket
Publicerat den 28 maj 2018
Ett klassiskt recept på västerbottenpaj. Fungerar lika bra till kräftskivan som till midsommar eller knytkalaset!
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

2 timTotal tid
8Portioner

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 125 g smör
  • 5 ägg
  • 2 1/2 dl vispgrädde (40%)
  • 1 dl mjölk
  • 300 g Västerbottensost
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Gräddfil
  • Löjrom eller stenbitsrom
  • Hackad gräslök

Gör så här

9 steg

Pajdeg

  1. Steg 1

    Blanda mjöl och smör. Tillsätt 1 ägg och blanda snabbt ihop till en deg.
  2. Steg 2

    Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Låt vila i kylen i 30 minuter.
  3. Steg 3

    Sätt ugnen på 200°C.
  4. Steg 4

    Nagga botten med en gaffel och förgrädda skalet mitt i ugnen 10-15 minuter.
  5. Steg 5

    Sänk ugnen till 175°C.

Fyllning

  1. Steg 1

    Vispa ihop 4 ägg, grädde och mjölk.
  2. Steg 2

    Riv osten. Blanda i osten tillsammans med salt och svartpeppar i äggblandningen.
  3. Steg 3

    Häll fyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 50 minuter eller tills fyllningen har stannat och pajen har fått fin färg.
  4. Steg 4

    Garnera med löjrom, gräddfil och gräslök