Gå till innehållGå till sökningGå till sidfot
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.Min: 400,00 kr
Lins- och bönchili

Lins- och bönchili

Av Buffé
Publicerat den 15 januari 2018
De gröna eller svarta linserna gör sig bra i den här smakrika chilin eftersom de behåller formen utan att bli mosiga. Komplettera med både kidney- och vita bönor så har du matig middag som räcker till många. Lyxa till lins- och bönchilin med koriander och starka jalapeños på toppen. Receptet är ett storkok, blir det mat över frys gärna in i matlådor.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 timTotal tid
12Portioner

Ingredienser

  • 4 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 3 gula paprikor
  • 1½ dl olivolja
  • ½ dl paprikapulver
  • 1½ msk spiskummin
  • 1 dl tomatpuré
  • 3 förp krossade tomater (à ca 400 g)
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 5 dl torkade gröna linser
  • 1 dl japansk soja
  • 4 lagerblad
  • ½ - 1 msk sambal oelek
  • 1 förp kokta kidneybönor (à 380 g)
  • 1 förp kokta stora vita bönor (à 380 g)
  • 250 g majskorn
  • koriander
  • jalapeños
  • lime
  • tortillachips
  • matyoghurt

Gör så här

  1. Steg 1

    Skala, dela och hacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.
  2. Steg 2

    Fräs lök och vitlök i olja i en stekpanna ca 5 minuter utan att det tar färg.
  3. Steg 3

    Tillsätt paprika, paprikapulver, spiskummin och tomatpuré, låt fräsa ytterligare ett par minuter.
  4. Steg 4

    Häll fräset i en stor kastrull. Tillsätt krossade tomater, 5 dl vatten, buljongtärningar, linser, soja, lagerblad och sambal oelek. Låt koka sakta under lock på medelvärme ca 25 minuter, tills linserna är mjuka men inte kokat sönder. Rör försiktigt om då och då.
  5. Steg 5

    Häll svarta och vita bönorna i en sil, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.
  6. Steg 6

    Tillsätt bönor och majs i chilin. Låt koka ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och ev mer sambal oelek.
  7. Steg 7

    Till servering: Servera med koriander, jalapeños, limeklyftor, tortillachips och gärna en klick matyoghurt.