- Recept
Shakshuka
Shakshuka
Av ICAs matkasse
Publicerat den 21 november 2016
En äggrätt från Tunisien där äggen pocheras i en smakrik tomatsås. Karamelliserad lök, paprika, väldoftande saffran och spiskummin puttrar ihop med tomat och på slutet knäcks äggen i och får sjuda i såsen. Strö över koriander och mynta och avnjut med surdegsbaguette och ris.Tidsåtgång och portioner
45 minTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 2 gula lökar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk olivolja
- 1 surdegsbaguette
- 4 port ris
- 1 röd paprika
- 1 grön paprika
- 1½ tsk spiskummin
- 1 krm gurkmeja
- 1 tsk chilipulver
- 1 tsk paprikapulver
- ½ g saffran
- 1½ tsk salt
- 2 tsk strösocker
- 2 förp krossade tomater (à 390 g)
- 4 ägg
- ½ kruka koriander
- ½ kruka mynta
Gör så här
Steg 1
Sätt på ugnen enligt anvisningen på brödförpackningen, om bakeoff används.Steg 2
Skala och hacka lök och vitlök.Steg 3
Fräs lökhacket i olivoljan i en gryta ca 10 minuter på medelvärme så den blir karamelliserad och gyllenbrun.Steg 4
Grädda brödet och koka riset enligt anvisningen på förpackningarna.Steg 5
Dela, kärna ur och skär paprikorna i små tärningar.Steg 6
Tillsätt paprika, kryddor och socker i lökfräset, fräs ytterligare 5 minuter och tillsätt sedan tomatkross och 2 dl vatten. Sjud ca 15 minuter och smaka av med salt och peppar.Steg 7
Gör fyra hål med stekspaden i grytan och knäck i ett ägg i varje, sjud ytterligare 8-10 minuter under lock eller tills äggen är klara.Steg 8
Hacka örterna och strö över grytan och servera med bröd och ris.