- Recept
- Sopprecept
Vit bönsoppa med frö- och fetatopping
Vit bönsoppa med frö- och fetatopping
Av Buffé
Publicerat den 12 februari 2024
Bönor är perfekt som bas i mustiga soppor! Här är det vita bönor som tillsammans med gul lök, vitlök, grönsaksbuljong, grädde och en skvätt vinäger skapar en välbalanserad soppa. Förgyll den ett extra snäpp – toppa med fetaost, finrivet citronskal och solrosfrön.Tidsåtgång och portioner
30 minTotal tid
2Portioner
Ingredienser
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 förp kokta vita bönor (à 380 g)
- 1 msk smör
- 1 tsk torkad timjan
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 dl vispgrädde
- ½ msk vitvinsvinäger
- ca 50 g fetaost
- ½ msk finrivet citronskal
- 2 msk rostade solrosfrön
Gör så här
5 stegSoppa
Steg 1
Skala och skiva lök och vitlök. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.Steg 2
Fräs lök och vitlök i smöret i en kastrull tills de mjuknar utan att de får färg.Steg 3
Tillsätt bönor, timjan, buljongtärning, 5 dl vatten och grädde. Koka upp och låt koka under lock på svag värme ca 10 minuter.Steg 4
Mixa ev soppan slät med stavmixer. Tillsätt vinägern. Smaka av med salt och peppar.
Topping
Steg 1
Smula fetaosten i en skål. Blanda med citronskal och solrosfrön. Fördela soppan i portionsskålar. Strö topping över.