Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 1,00 kr
Potatisknyten på grillen och aioli med Västerbottensost

Potatisknyten på grillen och aioli med Västerbottensost

Av Buffé
Publicerat den 17 februari 2025
Potatisknyten på grillen är ett smakrikt tillbehör till grillmiddagen. Potatisen förkokas och grillas sedan klart i sitt knyte över öppen eld. Serveras tillsammans med en aioli smaksatt med Västerbottensost och gärna en klyfta citron som tillför god syra.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

45 minTotal tid

Ingredienser

  • 1 kg fast potatis
  • 1 msk cayennepeppar
  • 2 msk torkat vitlökspulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 msk olivolja
  • 1/2 kruka timjan
  • 1 dl riven Västerbottensost
  • 4 bitar aluminiumfolie (30x40 cm)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 citron
  • 1 1/2 dl majonnäs

Gör så här

  1. Steg 1

    Potatis: Skär potatisen i klyftor och koka i saltat vatten 10–15 minuter. Klyftorna ska ha kvar en hård kärna.
  2. Steg 2

    Blanda de torra kryddorna med olivoljan och plockade blad från timjan. Riv osten fint på ett rivjärn.
  3. Steg 3

    Lägg potatisen i mitten på foliearken. Fördela kryddolja och ost över potatisen. Vik ihop paketen ordentligt så att oljan inte kan läcka ut.
  4. Steg 4

    Aioli: Skala och pressa vitlöksklyftan ner i en burk med lock (om aiolin ska fraktas). Pressa juicen ur citronen. Riv osten fint på ett rivjärn. Blanda majonnäs, citronjuice, ost och vitlök. Smaka av med salt och peppar.
  5. Steg 5

    Servering: Grilla potatispaketen över glödbädd i 10 minuter på varje sida (eller i mitten av ugnen på 225°C i ca 30 minuter). Servera potatisen med aioli.