- Recept
- Alla samlingar
Saffransbullar med vanilj
Saffransbullar med vanilj
Av ICA Köket
Publicerat den 24 oktober 2011
Dessa saffransbullar med vanilj kan vara det godaste du någonsin kommer ha bakat. Vi bakar saffransbullarna med både smör och kvarg så de blir riktigt saftiga. Vanilj i fyllningen gör dem helt oemotståndliga. Snurra saffransbullarna i knutar och njut av dina gyllene underverk!Tidsåtgång och portioner
1 tim 30 minTotal tid
Ingredienser
- 50 g färsk jäst
- 350 g smör eller margarin
- 2 påsar saffran eller saffranspaste (à 1/2 g)
- 5 dl mjölk
- 250 g kvarg (10 %)
- 2 ägg
- 17 dl vetemjöl (15-17 dl motsvarar 900-1020 g)
- 4 tsk vaniljsocker
- pärlsocker, till pensling
- 2 dl strösocker
Gör så här
Steg 1
Smula ner jästen i en bunke.Steg 2
Smält matfettet i en kastrull.Steg 3
Stöt saffranet (ej pasten) med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37°C.Steg 4
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, 1/2 tsk salt och 1 ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.Steg 5
Fyllning: Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.Steg 6
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet och dela degen i 2 delar (för 45 st).Steg 7
Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor, dela remsorna på mitten men låt dem sitta ihop i övre kanten (som ett byxben). Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.Steg 8
Sätt ugnen på 250°C.Steg 9
Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.Steg 10
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.