- Recept
- Alla samlingar
- ICAs Matkasserecept
Rostad blomkål med kapris och oliver

Rostad blomkål med kapris och oliver
Av ICAs matkasse
Publicerat den 23 mars 2025
Ugnsrostad blomkål får högt smakbetyg. Syrligheten och sältan i olivröran kompletterar blomkålens smaker helt perfekt. Servera tillsammans med ett potatis- och bönmos som gör magen mätt och glad. De saltrostade mandlarna på toppen blir pricken över i:et.Tidsåtgång och portioner
45 minTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 900 g potatis
- 1 förp kokta cannellinibönor (à 380 g)
- 2 1/2 dl havrebaserad matlagningsgrädde
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 4 msk olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- 1 blomkålshuvud (ca 750 g)
- 2 rödlökar
- 1 förp svarta urkärnade oliver (à 240 g)
- 2 msk kapris
- ca 1/2 kruka basilika
- 1/2 dl saltrostade mandlar
Gör så här
Steg 1
Sätt ugnen på 225°C.Steg 2
Mos: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i en kastrull med saltat vatten.Steg 3
Blomkål: Skär blomkålen i klyftor och lägg på en plåt. Skala och skär lökarna i klyftor och lägg på plåten. Ringla över 1 msk olivolja och krydda med salt och peppar. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter.Steg 4
Olivröra: Häll av oliverna. Grovhacka oliver, kapris och basilika. Blanda hacket med 2 msk olivoljan.Steg 5
Mos: Häll bönorna i en sil, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.Steg 6
Koka upp grädden med bönorna, smulad buljongtärning och 1 msk olivolja. Pressa i vitlöken. Mixa till en slät kräm med en stavmixer.Steg 7
Mosa potatisen och blanda med bönkrämen, smaka av med salt och peppar.Steg 8
Skeda olivröran över blomkålen och servera med mos och mandlar.