Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 100,00 kr
Svampsoppa med skogschampinjoner och jordärtskockschips

Svampsoppa med skogschampinjoner och jordärtskockschips

Av Buffé
Publicerat den 15 oktober 2018
En krämig och mustig höstsoppa som värmer ända in i själen! Soppan görs på skogschampinjoner, schalottenlök, vitt vin, kantarellfond och grädde. Servera med krispiga jordärtskockschips i ugn som blir pricken över i. Toppa svampsoppan med färsk timjan och tryffelolja vid servering!
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 timTotal tid
4Portioner

Ingredienser

  • 1 msk olivolja
  • 3 jordärtskockor
  • 2 krm flingsalt
  • 250 g skogschampinjoner
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 2 dl vitt vin
  • 3 msk konc kantarellfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • färsk timjan
  • tryffelolja

Gör så här

9 steg

Jordärtskockschips

  1. Steg 1

    Sätt ugnen på 125°C.
  2. Steg 2

    Blanda olja och ½ dl vatten i en skål. Tvätta jordärt­skockorna noga och hyvla dem tunt, gärna på mandolin.
  3. Steg 3

    Doppa skivorna i vätskan och sprid ut dem på en bakpappers­klädd plåt. Strö över flingsalt. Ställ in i mitten av ugnen ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna.

Soppa

  1. Steg 1

    Ansa eller skölj svampen. Skiva den. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Steg 2

    Häll svampen i en kastrull. Tillsätt 1 dl vatten och låt svampen förvällas på låg värme tills all vätska kokat bort.
  3. Steg 3

    Fräs lök och vitlök i smör i en stor kastrull på medelvärme tills den mjuknar. Tillsätt svampen och vinet, låt koka ihop några minuter.
  4. Steg 4

    Tillsätt fonden, 5 dl vatten och grädden. Koka 10 minuter på svag värme.
  5. Steg 5

    Tillsätt mjölken. Krydda med salt och peppar och mixa slät med stavmixer.
  6. Steg 6

    Servera soppan med jordärtskockschips, färsk timjan och några droppar tryffelolja.