- Recept
Carnitas

Carnitas
Av ICA Köket
Publicerat den 16 oktober 2023
Carnitas är långbakad fläskkarré med Coca-Cola och härliga kryddor som för tankarna mot det mexikanska köket. Låt köttet tillagas i ugnen tills det blir riktigt mört så är det bara att dra isär det innan det äts, gärna med härliga tillbehör som pico de gallo och tortillabröd.Tidsåtgång och portioner
2 tim 30 minTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 1 kg fläskkarré
- 1 msk olja
- 1½ tsk salt
- ½ tsk svartpeppar
- 1 tsk chilipulver
- 1 msk rökt paprika
- 1 msk ancho chilipulver
- 1 tsk torkad oregano
- 1½ tsk spiskummin
- 1 msk farinsocker
- 1 silverlök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 lagerblad
- 1 lime
- ½ apelsin
- 33 cl Coca-Cola original
- tortillabröd
- sallad
- pico de gallo salsa
- avokado
- picklad rödlök
- jalapeño
Gör så här
Steg 1
Skär köttet i 3 cm stora kuber och blanda dem med oljan i en gryta, med lock, som tål ugnsvärme.Steg 2
Krydda köttet runt om med kryddorna och sockret och låt marinera i grytan i 1 timme.Steg 3
Sätt ugnen på 125°C.Steg 4
Skala och skär löken i klyftor. Skala och grovhacka vitlöksklyftorna. Lägg lök och vitlök runt om köttet i grytan. Lägg i lagerbladet och pressa i saften från limen och apelsinen. Häll på koladrycken. Sätt grytan på spisen och koka upp, tag bort lite skum med en sked. Lägg på locket och sätt in grytan i nedre delen av ugnen. Tillaga i ca 2 timmar, tills köttet är riktigt mört.Steg 5
Sätt ugnen på full grilleffekt.Steg 6
Lyft upp köttet i en ugnsform och dra isär köttet med en gaffel. Skeda över fettet från grytan.Steg 7
Rosta mitt i ugnen ca 10 minuter, så att ytan på köttet blir krispig.Steg 8
Serveringsförslag: Skeda över lite buljong från grytan och servera med t ex Tortillabröd, sallad, Pico de gallo, avokado, Picklad rödlök, jalapeño och limeklyftor.