
Billig kycklinggryta med vitlök och basilika
Av Buffé
Publicerat den 10 mars 2025
Storkok är både billigt och effektivt.Tidsåtgång och portioner
45 minTotal tid
6Portioner
Ingredienser
- 1 kg fryst eller färsk kycklingfilé
- 3 msk matolja
- 3 dl fryst hackad lök (3 dl motsvarar 2-3 gula lökar)
- 3 vitlöksklyftor
- 2 förp krossade tomater (à ca 500 g)
- 3 hönsbuljongtärningar
- 2 1/2 dl matlagningsgrädde
- 2 tsk majsstärkelse
- 300 g frysta haricots verts (bönor)
- 4 msk fryst basilika
- 1 tsk strösocker
- serveringsförslag: pasta, ris eller kokt potatis
Gör så här
Steg 1
Tina kycklingen (om fryst används).Steg 2
Skär kycklingen i ca 2 cm stora bitar.Steg 3
Bryn kycklingen i en stor gryta i oljan, gärna i omgångar. Krydda med salt och peppar.Steg 4
Tillsätt lök, skala och pressa i vitlöken och fräs ett par minuter.Steg 5
Tillsätt krossade tomater, smulade buljongtärningar, matlagningsgrädde och 1 dl vatten. Koka sakta, utan lock, ca 10 minuter.Steg 6
Blanda majsstärkelsen med lite vatten och rör ner i grytan under omrörning.Steg 7
Vänd ner haricots verts och koka sakta ca 5 minuter under lock. Tillsätt basilika och socker, smaka av med salt och peppar.Steg 8
Serveringsförslag: Servera grytan med pasta, ris eller kokt potatis.