
One pot lasagne med linser och svamp
Av Buffé
Publicerat den 18 mars 2024
One pot lasagne är en förenklad variant av den populära pastagratängen som görs direkt i en stor gryta eller kastrull. Här gör vi en lakto-ovo-vegetarisk lasagne med linser, nötter och svamp som får sällskap av pasta, tomatsås och ost.Tidsåtgång och portioner
45 minTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 250 g champinjoner
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl valnötter
- 6 soltorkade tomater i olja
- 2 msk olivolja
- 1 förp tomatsås eller pizzasås med basilika (à 400 g)
- 1 msk konc grönsaksfond
- 2 dl matlagningsgrädde
- 1 dl röda linser
- 400 g färska lasagneplattor
- 250 g mozzarella
- ½ tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- chiliflakes
- sallad (till servering)
Gör så här
Steg 1
Sätt ugnen på 225°C övervärme/grill.Steg 2
Ansa och riv svampen grovt. Skala och riv vitlöken. Hacka valnötterna och de soltorkade tomaterna. Fräs svamp och vitlök i en stor gryta eller ugnstålig kastrull i oljan ca 5 minuter tills svampen fått lite färg.Steg 3
Tillsätt valnötter, soltorkade tomater, tomatsås, fond, grädde, linser och 4 dl vatten. Låt koka under omrörning i 5 minuter.Steg 4
Riv lasagneplattorna i mindre bitar (3-4 delar per platta), lägg dem i såsen och koka 3–5 minuter tills de mjuknat. Rör om då och då. Späd ev med 1 dl vatten om lasagnen verkar torr. Bryt mozzarellan i bitar och blanda ner hälften i grytan tillsammans med salt och peppar.Steg 5
Toppa med resten av mozzarellan och ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter tills osten fått färg.Steg 6
Strö över chiliflakes och servera med sallad.