
Enkel baklava
Av Buffé
Publicerat den 19 september 2016
Baklava är en söt delikatess med ursprung i det Osmanska riket. Med färdig filodeg är det lätt att göra baklava i ditt eget kök. Varva bara filodegen, mixade nötter och smör. Baka frasig i ugnen och avsluta med att hälla över varm sockerlag. Skär i bitar och njut!Tidsåtgång och portioner
1 timTotal tid
12Portioner
Ingredienser
- 1 tsk malen kanel
- 12 ark filodeg (ca hälften av en förp à 250 g)
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 150 g smör
- 100 g blandade nötter
- 2 dl strösocker
- 1 citron (1/2 dl juice)
- 100 g blandade nötter
- 100 g blandade nötter
Gör så här
Steg 1
Sätt ugnen på 175°C.Steg 2
Mixad nötterna grovt tillsammans med kanel och vaniljpulver i en matberedare.Steg 3
Smält smöret och pensla en ugnsform, ca 20 x 30 cm (för 12 bitar), med lite av smöret.Steg 4
Skär filodegsbladen så de får samma storlek som ugnsformen (resten går att frysa).Steg 5
Lägg ett ark filodeg i botten och pensla med smör. Upprepa med ytterligare 3 ark. Fördela hälften av nötterna på.Steg 6
Lägg på 4 ark filodeg och pensla med smör mellan varje ark. Fördela resten av nötterna på och lägg på 4 ark till, pensla med smör mellan varje ark och på toppen.Steg 7
Skär baklavan i 12 rutor. Ringla över resten av smöret. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter, tills den är gyllene.Steg 8
Sockerlag: Koka upp socker och 2 dl vatten i en kastrull. Koka ca 5 minuter och ta kastrullen från värmen. Pressa 1/2 dl citronjuice från citronen och tillsätt juicen och eventuellt apelsinblomsvatten.Steg 9
Häll den varma sockerlagen över baklavan. Låt svalna.