
Pumpapaj
Av Buffé
Publicerat den 14 november 2022
Pumpapaj är en amerikansk dessertpaj med en fyllning på pumpa smaksatt med kryddor som kanel, ingefära och stjärnanis och en vanligt förekommande efterrätt på Thanksgiving. Pajen får en fluffig konsistens och serveras kall tillsammans med vispgrädde eller glass. Kul att servera på halloween också!Tidsåtgång och portioner
2 timTotal tid
6Portioner
Ingredienser
- 150 g kallt smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 3/4 dl havregryn
- 1 msk strösocker
- 3 krm salt
- 700 g skalad, urkärnad pumpa (t ex butternut)
- 2 stjärnanis
- 1 kanelstång
- 3 ägg
- 3/4 dl rörsocker
- 3/4 dl farinsocker
- 2 tsk malen kanel
- 1 tsk malen ingefära
- 4 tsk majsstärkelse
- 1 1/4 dl vispgrädde
- 1/2 dl mjölk (3%)
- glass eller lättvispad grädde
Gör så här
9 stegPajdeg
Steg 1
Skär smöret i tärningar. Blanda smör, vetemjöl. havregryn, strösocker och 1 krm salt till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt 2-3 msk kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.Steg 2
Kavla ut degen tunt mellan två mjölade bakplåtspapper. Klä en pajform ca 27 cm i diameter med degen och skär bort överflödig deg. Nagga botten med en gaffel.Steg 3
Låt vila i kylen ca 20 minuter.Steg 4
Sätt ugnen på 225°C. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter. Sänk temperaturen till 175°C.
Fyllning
Steg 1
Skär pumpan i mindre bitar och lägg i en kastrull med stjärnanis och kanelstång. Fyll med vatten så det täcker och koka tills pumpan är mjuk ca 20 minuter. Häll av i ett durkslag, låt rinna av ordentligt.Steg 2
locka bort stjärnanis och kanelstång, lägg pumpan i en bunke och mixa slätt.Steg 3
Vispa ägg, rörsocker och farinsocker poröst några minuter med elvisp. Vispa ner pumpapurén, malen kanel, ingefära, majsstärkelse och 2 krm salt. Blanda ner grädde och mjölk och rör till en jämn smet.Steg 4
Häll smeten i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen 45–50 minuter eller tills fyllningen har stannat. Låt svalna helt.Steg 5
Till servering: Pudra gärna pajen med kanel och servera med grädde eller glass.