
Chokladtryffelpaj
Av Buffé
Publicerat den 21 oktober 2019
Sugen på halloweenbak? Baka en chokladtryffelpaj som kusligt god dessert. Spindelvävsmönstret gör du enkelt med vit choklad, men det går lika bra att göra ett annat mönster så passar pajen året runt.Tidsåtgång och portioner
1 timTotal tid
12Portioner
Ingredienser
- 225 g smör
- 3 dl vetemjöl (3 dl vetemjöl motsvarar ca 180 g)
- 2 msk florsocker
- 3 msk kakao
- 1 äggula
- 400 g mörk choklad (60-70%)
- 2 dl vispgrädde + till servering
- 1 dl strösocker
- 50 g vit choklad
Gör så här
10 stegPajdeg
Steg 1
Skär 150 kallt smör i tärningar. Blanda smör och mjöl till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt florsocker, kakao, äggula och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg.Steg 2
Tryck ut degen i en form, gärna med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och låt stå kallt 30 minuter.Steg 3
Sätt ugnen på 200°C.Steg 4
Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna helt.
Tryffelkräm
Steg 1
Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädde och socker. Ta kastrullen från värmen och häll över chokladen. Rör tills all choklad har smält och blanda sedan i 75 g rumsvarmt smör i små klickar. Häll fyllningen i pajskalet.
Garnering
Steg 1
Smält den vita chokladen och häll upp den i en spritspåse.Steg 2
Börja i mitten av pajen och spritsa en cirkel. Fortsätt spritsa cirklar utåt, med 2–3 cm mellanrum.Steg 3
Ta ett träspett eller tandpetare och dra från mittersta cirkeln utåt. Fortsätt på samma sätt runtom hela pajen tills du har skapat mönstret av ett spindelnät.Steg 4
Ställ pajen i kylskåpet ca 2–3 timmar tills tryffelsmeten har stelnat.Steg 5
Servera gärna pajen med vispad grädde.