Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 25,00 kr
beef wellington på skärbräda med färsk timjan

Beef Wellington

Av ICA Köket
Publicerat den 28 november 2023
Beef Wellington är klassiskt inbakad oxfilé med fyllning. Här har vi valt smakrika timjankryddade champinjoner och parmaskinka. Beef Wellington är en lyxig varmrätt för de festligare tillfällen och har fått sitt namn av hertig Wellington.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 tim 30 minTotal tid
4Portioner

Ingredienser

  • 500 g oxfilé i bit (helst mittbit)
  • 2 msk olja
  • 1 msk dijonsenap
  • 500 g skogschampinjoner
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 6 skivor parmaskinka
  • 2 st äggulor
  • 250 g färsk smördeg

Gör så här

  1. Steg 1

    Putsa bort senor och bryn köttet runt om i hälften av oljan i en stekpanna och krydda med salt och peppar och låt köttet svalna. Pensla köttet runt om med senapen.
  2. Steg 2

    Mixa svampen i en matberedare. Stek i svampen i en torr stekpanna, så att vätskan dunstar bort. Tillsätt resten av oljan i stekpannan och stek ytterligare i cirka 8 minuter. Krydda med timjan, salt och peppar. Låt fräset svalna.
  3. Steg 3

    Lägg ett stort ark med plastfilm på en arbetsyta och placera ut parmaskinka omlott på plasten, stor nog så att köttet kan bli helt inlindad. Sprid ut svampfräset jämnt över skinkan.
  4. Steg 4

    Lägg köttet ovanpå den svamptäckta skinkan. Använd plastfilmen och rulla parmaskinkan över köttet, rulla sedan och knyt fast filmen för att få en fin, jämn och tjock rulle. Lägg rullen i kylen i minst 30 minuter.
  5. Steg 5

    Vispa upp äggulorna med vattnet och lite salt. Pensla kanterna på smördegen. Ta bort plastfilmen från köttet och linda smördegen, på längden, runt köttet. Lägg köttet med skarven på smördegen nedåt. Tryck ihop ändarna och skär bort överflödig smördeg. Pensla smördegen med ägget och lägg i kylen i minst 10 minuter.
  6. Steg 6

    Sätt ugnen på 200°C.
  7. Steg 7

    Pensla smördegen igen med ägget och sätt in i mitten av ugnen 35-40 minuter eller tills köttet har en innertemperatur på 50°C. Låt köttet vila i ca 10 minuter.
  8. Steg 8

    Skär upp i skivor och servera gärna tillsammans med potatismos och rödvinssås.