Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 25,00 kr
Fläskfilé provencale

Fläskfilé provencale

Av ICA Köket
Publicerat den 11 december 2023
Fläskfilé Provencale är en riktig festrätt att bjuda på, passar till och med som fläskfilé till nyår! Tillbehör som råstekt potatis, vitlökssmör och de ugnsbakade tomaterna gör att rätten känns lyxig och god. Köttet tillagas i ugnen och blir saftigt och gott, låt det vila lite innan du skär upp det i skivor och serverar.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 tim 30 minTotal tid
4Portioner

Ingredienser

  • ca 600 g fläskfilé
  • 400 g romanticatomater
  • 1 kg fast potatis
  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • ½ kruka persilja
  • ½ tsk worcestershiresås
  • 150 g haricots verts

Gör så här

12 steg

Fläskfilé

  1. Steg 1

    Sätt ugnen på 175°C.
  2. Steg 2

    Putsa fläskfilén och krydda runt om med salt och peppar. Bryn köttet i smöret i en stekpanna och lägg det i en ugnsform.
  3. Steg 3

    Lägg på tomaterna och sätt in formen mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är 70°C, ca 30 minuter.
  4. Steg 4

    Ta ut köttet, låt tomaterna ligga kvar. Linda in köttet i ett fuktat smör- eller bakplåtspapper och låt det vila i 5 minuter.

Råstekt potatis

  1. Steg 1

    Skala och skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor. Lägg skivorna i en bunke. Sätt bunken under rinnande kallt vatten och skölj dem ordentligt i 3-4 minuter.
  2. Steg 2

    Häll av potatisskivorna noga i ett durkslag.
  3. Steg 3

    Stek hälften av potatisen i taget så att det inte blir för mycket i pannan. Hetta upp olja och smör i en stekpanna, gärna non stick. Stek potatisen på hög värme, så att den får fin färg och blir mjuk i 8-10 minuter. Sänk värmen något efter halva tiden. Vänd försiktigt då och då. Krydda med salt och peppar.
  4. Steg 4

    Lägg potatisen i en ugnsform. Sätt formen mitt i ugnen ca 5 minuter.

Vitlökssmör

  1. Steg 1

    Skala och riv vitlöken. Hacka persiljan och blanda med vitlök, smör och worcestershiresås. Smaksätt med salt och peppar.

Tillbehör

  1. Steg 1

    Ansa och koka bönorna i saltat vatten ca 4 minuter.
  2. Steg 2

    Höj ugnsvärmen till 225°C. Skiva köttet i ca 1 cm tjocka skivor, lägg köttet på potatisen. Fördela vitlökssmöret på köttet. Lägg bönor och tomater i ugnsformen. Sätt in formen mitt i ugnen ca 3 minuter, tills smöret börjar smälta.
  3. Steg 3

    Servera direkt.