
Rice crispytårta med saffranskräm
Av ICA Köket
Publicerat den 22 oktober 2025
Saffran passar så bra i en Rice crispytårta! Den här härligt krispiga tårtan med saffranskräm blir ett givet inslag på julens fikabord och är toppen att avsluta en festlig middag med.Tidsåtgång och portioner
1 timTotal tid
10Portioner
Ingredienser
- 4 ägg
- 4 dl strösocker
- 3 dl puffat ris eller rice krispies
- 1 msk olja (till bakplåtspappret)
- 1 1/2 apelsin
- 1 förp saffran (à 0,5 g)
- 1 msk majsstärkelse
- 4 dl vispgrädde
- 100 g smör
- 1 dl granatäppelkärnor
- 1/2 kruka mynta
Gör så här
Steg 1
Sätt ugnen på 125°C, över- och undervärme.Steg 2
Botten: Vispa 4 äggvitor till ett hårt skum. Vispa ner 3 dl socker, lite i taget. Blanda försiktigt ner det puffade riset.Steg 3
Pensla lite olja på ett bakplåtspapper och bred ut smeten i två rektanglar, ca 20x 30 cm, med en halv centimeter mellan på pappret på en ugnsplåt (för 10 bitar).Steg 4
Grädda marängen i mitten av ugnen ca 60 minuter eller tills den släpper från pappret. Låt svalna.Steg 5
Kräm: Riv yttersta skalet av en halv apelsin och pressa ut saften. Blanda apelsinskal- och juice med övriga ingredienser till krämen i en kastrull: 4 äggulor, 1 dl strösocker, 1 förpackning saffran, 1 msk majsstärkelse, 1 dl vispgrädde och 100 gram smör. Koka på svag medelvärme, under omrörning, till en tjock kräm. Rör hela tiden och se till att krämen inte bränner fast i botten. Ta bort kastrullen från plattan så fort den tjocknar. Häll upp krämen i en skål eller bunke och låt svalna.Steg 6
Lossa marängbottnarna och lägg ena botten på ett fat. Hantera marängen försiktigt då den är ömtålig. Bred krämen på ena halvan och lägg den andra ovanpå.Steg 7
Garnering: Vispa 3 dl grädd och bred den fluffigt på tårtan. Skär bort skalet från en apelsin och skiva den tunt. Garnera med apelsinskivor, granatäpple och mynta.