- Recept
Lax med gult kokosris och salladslök
Lax med gult kokosris och salladslök
Av Buffé
Publicerat den 20 mars 2024
Laga en allt-i-ett-rätt till middag! Här med lax marinerad i soja och sesamolja, tillsammans med ris som får smak av kokosmjölk och härligt gyllene färg av gurkmeja. Servera med sriracha, rostad lök och koriander.Tidsåtgång och portioner
45 minTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 1 st lök
- 1 msk rapsolja
- 3 dl basmatiris
- 1 st kokosmjölk (ca 200 ml)
- 1 tsk salt
- 500 g laxfilé utan skinn
- 2 msk japansk soja
- 1 tsk sesamolja
- 1 st salladslök
- 25 g smör
- färsk koriander
- rostad lök
- srirachasås
Gör så här
Steg 1
Skala och finhacka löken. Fräs den i oljan i en vid kastrull med lock tills den mjuknar. Tillsätt riset och fräs lite till. Tillsätt gurkmeja, kokosmjölk, 3 dl vatten och salt och låt koka upp. Koka på svag värme under lock ca 15 min.uter.Steg 2
Skär laxen i tärningar och blanda med soja och sesamolja. Låt stå 5–10 minuter. Skiva salladslöken.Steg 3
Sprid ut laxen och salladslöken på riset. Klicka över smör och häll på 3 msk vatten (för 4 port). Ånga under lock på låg värme ca 10 minuter eller tills laxen har en innertemperatur på 54°C.Steg 4
Servera med koriander, rostad lök och sriracha.