- Recept
Rödbetsbourguignon med potatispuré
Rödbetsbourguignon med potatispuré
Av ICAs matkasse
Publicerat den 16 december 2024
Denna vegetariska bourguignon är verkligen smakrik och supergod. Vitlök, rött vin och lagerblad smaksätter huvudrollerna rödbetor, palsternackor och kastanjechampinjoner på ett alldeles perfekt sätt. Ät och njut.Tidsåtgång och portioner
45 minTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 1 rödlök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 morot
- 2 palsternackor
- 1 tsk torkad timjan
- 3 msk tomatpuré
- 1 msk rapsolja
- 2 dl rött matlagningsvin
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 2 lagerblad
- 500 g förkokta rödbetor
- 200 g kastanjechampinjoner
- 1 msk majsstärkelse
- 900 g mandelpotatis eller delikatesspotatis
- 2 1/2 dl havrebaserad matlagningsgrädde
- 1 förp färsk oregano (à 20 g)
Gör så här
7 stegRödbetsbourguignon:
Steg 1
Skala lök, vitlök och morot och palsternackor. Hacka lök och vitlök. Skär rotsakerna i mindre bitar. Fräs lök, rotsaker, timjan och tomatpuré i hälften av oljan i en stor kastrull eller gryta på medelvärme ca 5 minuter.Steg 2
Tillsätt vin, smulade buljongtärningar, 5 dl vatten och lagerblad. Ansa och skär rödbetorna i klyftor. Rör ner rödbetorna i grytan och sjud ca 15 minuter, tills rotsakerna är mjuka.
Puré:
Steg 1
Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka potatisen i lättsaltat vatten.Steg 2
Häll av och pressa potatisen med en potatispress. Värm grädden och vispa ihop med potatisen till ett slätt mos. Smaka av med salt och peppar.
Rödbetsbourguignon:
Steg 1
Skär svampen i stora bitar och stek i resten av oljan i en stekpanna och tillsätt därefter i grytan.Steg 2
Blanda majsstärkelsen med lite vatten och rör ner i grytan och låt koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servering:
Steg 1
Toppa grytan med färsk oregano och servera med purén.