Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.Min: 200,00 kr
Donuts

Donuts

Av ICA Köket
Publicerat den 01 december 2023
Klassiska donuts är lite kluriga att göra men vi lovar att det är väl värt det när du tar den första gudomliga tuggan. Doppa de nyfriterade donutsen i socker, glasyr eller choklad och njut.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 timTotal tid
22Portioner

Ingredienser

  • 50 g färsk jäst
  • 3 dl mjölk
  • 100 g rumstempererat smör
  • 4 dl strösocker
  • 3/4 tsk salt
  • 2 ägg
  • 10 dl vetemjöl
  • 2 liter neutral olja till fritering
  • 2 dl florsocker
  • strössel
  • 100 mörk bakchoklad (55%)

Gör så här

  1. Steg 1

    Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37°C och häll över jästen och blanda tills jästen löst sig.
  2. Steg 2

    Skär smöret i kuber och häll i smör, socker (1 dl), salt, ägg och hälften av mjölet och vispa slätt. Häll i resten av mjölet och blanda till en deg som släpper från kanterna, med degkrok eller för hand. Låt jäsa under bakduk i rumstemperatur i ca 1 timme, till dubbel storlek.
  3. Steg 3

    Häll ut degen på en mjölad bänk och kavla den tills den är 1 1/2 cm tjock. Stansa ut rundlar (t ex med ett glas), ca 10 cm i diameter och stansa ut ett hål i mitten (t ex med ett snaps- eller shotglas), ca 3 cm i diameter. Lägg munkarna på en plåt med mjölat bakplåtspapper och låt jäsa. Degen som blir över knådas ihop och kavlas ut på nytt till fler munkar. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter tills de är fluffiga.
  4. Steg 4

    Värm oljan till 180°C. Förbered ett galler på en plåt eller tallrikar med hushållspapper till de färdiga munkarna.
  5. Steg 5

    Fritera några munkar i taget tills de får fin färg, ca 1 minut på varje sida. Lägg på gallret eller tallrikarna och låt rinna av.
  6. Steg 6

    Toppingförslag: Doppa munkarna i något av toppingförslagen. Sockrade: Häll ut strösockret (ca 3 dl) på en tallrik och doppa munkarna sockret. Glasyr: Rör ihop florsocker och cirka 1.5 matsked vatten i en vid skål. Doppa munkarna i glasyren och eventuellt i strössel. Choklad: Smält chokladen. Doppa munkarna i chokladen och eventuellt i strössel.