Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.Min: 100,00 kr
  • Recept
  • Kalvsfärsbiffar med gräddsås och pressgurka

Kalvsfärsbiffar med gräddsås och pressgurka

Kalvsfärsbiffar med gräddsås och pressgurka

Av ICAs matkasse
Publicerat den 26 september 2014
Kalvfärsbiffar med gräddsås och pressgurka är ett vinnande middagsrecept som passar de flesta i familjen. Gräddsåsen gör du enkelt själv i pannan, och du får till den rätta krämigheten med majsstärkelse mot slutet. Här får du också göra pressgurka med hackad persilja – fantastiskt gott!
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

45 minTotal tid
4Portioner

Ingredienser

  • 900 g fast potatis
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk ättiksprit (12 %)
  • 1/2 gurka
  • 1/2 kruka persilja
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 480 g kalvfärs
  • 1 msk senap, gärna dijonsenap
  • 1 msk smör eller margarin
  • 2.5 dl matlagningsgrädde
  • 1/2 kycklingbuljongtärning eller motsvarande mängd kycklingfond
  • 2 tsk soja
  • 1/2 msk majsstärkelse
  • 2 dl mjölk

Gör så här

  1. Steg 1

    Skala och koka potatisen.
  2. Steg 2

    Gurka: Blanda en lag av socker, ättiksprit, 1 msk vatten och 1/2 tsk salt i en bunke och rör tills sockret löst sig. Hyvla gurkan tunt och hacka persiljan, vänd ner det i lagen.
  3. Steg 3

    Biffar: Rör ihop 1 dl mjölk med ströbrödet och ägget i en bunke, låt det svälla några minuter.
  4. Steg 4

    Blanda ner färs, senap, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Forma smeten till 8 biffar (för 4 port). Bryn dem i matfettet i en stekpanna.
  5. Steg 5

    Sås: Blanda 2 1/2 dl grädde och 1 dl mjölk, smula i buljongtärningen. Häll det i stekpannan med biffarna och låt det koka upp under omrörning. Rör i sojan. Låt det puttra ca 6 minuter eller tills biffarnas innertemperatur är ca 70˚C. Smaka av med salt och peppar.
  6. Steg 6

    Blanda majsstärkelsen med lite vatten och rör ner i såsen, låt det koka några minuter.
  7. Steg 7

    Pressa potatisen och servera till biffarna och gurkan.