- Recept
Paj i långpanna med tre ostar
Paj i långpanna med tre ostar
Av Buffé
Publicerat den 14 november 2016
Lagrad hårdost och ricotta i äggstanningen, gorgonzola på toppen. En maxad ostpaj helt enkelt, som du gör i långpanna. Toppa även ostpajen med fräscha salladsblad, skivade päron i citrondressing och rostade hasselnötter. Bjuds med fördel i mindre mingelbitar.Tidsåtgång och portioner
2 timTotal tid
30Portioner
Ingredienser
- 225 g kallt smör
- 4½ dl vetemjöl
- 5 stora ägg
- 500 g ricottaost
- 4 dl vispgrädde
- 300 g riven lagrad ost
- 2 krm cayennepeppar
- 1 msk färskpressad citronjuice
- 2 msk äppelcidervinäger
- 2 krm flingsalt
- 2 msk honung
- ¾ dl rapsolja
- 1 påse blandsallad (à 125 g)
- 3 fasta päron
- 150 g gorgonzolaost
- 1 dl grovhackade hasselnötter (gärna rostade)
Gör så här
9 stegPajdeg
Steg 1
Skär smöret i tärningar. Blanda smör och vetemjöl till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt 1 ägg och 2 msk vatten. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg.Steg 2
Tryck ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm, så att den täcker botten och kommer upp över kanten. Nagga med en gaffel. Ställ in i kylen 30 minuter.Steg 3
Sätt ugnen på 225 °C.Steg 4
Klä kanterna på långpannan med folie.Steg 5
För grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta bort folien efter 10 minuter.
Fyllning
Steg 1
Blanda ricotta, grädde, riven ost och kajennpeppar i en bunke. Rör ner resterande 4 ägg, 1 ägg i taget. Krydda med salt och peppar.Steg 2
Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen har stelnat och pajen har fått fin färg, ca 40 minuter. Ta ut och låt vila i rumstemperatur ca 1 timme, så den sätter sig och hinner svalna.
Dressing
Steg 1
Vispa ihop färskpressad citronjuice, äppelcidervinäger, flingsalt, honung och rapsolja till en jämn dressing.
Servering
Steg 1
Dela pajen i ca 30 bitar, Toppa varje bit med salladsblad, päron, gorgonzola och hasselnötter. Skeda över lite dressing, servera resten vid sidan av.