
Bucatini med auberginesås och tomatsallad
Av ICAs matkasse
Publicerat den 03 augusti 2025
Aubergine, vitlök och tomat är en väldigt smarrig kombination. I en sås till al dente-spagetti får det verkligen komma till sin rätt. Serveras rykande het med tomatsallad.Tidsåtgång och portioner
30 minTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 1 aubergine (à ca 300 g)
- 1 rödlök
- 2 vitlöksklyftor
- 4 port bucatini eller spaghetti (gärna fullkorn)
- 2 msk olivolja
- 1 tsk sambal oelek
- 390 g krossade tomater
- 1 tsk torkad rosmarin eller timjan
- 1 tsk strösocker
- 1 förp kokta svarta bönor (à 380 g)
- 1/2 förp plommontomater (à 500 g)
- 1 förp färsk gräslök eller persilja (à 20 g)
- 1 msk balsamvinäger
Gör så här
Steg 1
Sätt på en kastrull med vatten till pastan.Steg 2
Skär auberginen i små tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök.Steg 3
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.Steg 4
Stek auberginen i oljan i en stekpanna. Tillsätt lök och vitlök, fräs ytterligare ca 1 minut. Rör ner sambal oelek, krossade tomater, rosmarin och socker. Låt såsen småputtra under lock ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.Steg 5
Häll bönorna i en sil, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.Steg 6
Tomatsallad: Skär tomaterna i klyftor och skär gräslöken eller hacka persiljan. Blanda tomater och gräslöken eller persiljan med vinäger och krydda med salt och peppar.Steg 7
Häll av pastan, men spara ca 1 dl av pastavattnet (för 4 port).Steg 8
Rör ner pastavatten och bönor i stekpannan. Låt puttra ihop ca 1 minut.Steg 9
Servera pastan med såsen och tomatsalladen.