
Citronbakad lax med dillsås och stekt hjärtsallad
Av ICAs matkasse
Publicerat den 13 juli 2025
En fräsch rätt med goda smaker som passar fint ihop. Att göra en hemmagjord sås till fisk är inte särskilt krångligt, prova den här! Tänk på att laxens innertemperatur inte ska överstiga 56°C, då blir den för torr. Lycka till!Tidsåtgång och portioner
45 minTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 900 g potatis
- 600 g laxfilé
- 1 citron
- 2 1/2 dl matlagningsgrädde
- 1 skaldjurs- eller fiskbuljongtärning (eller motsvarande mängd fond)
- 2 tsk majsstärkelse
- 1 1/2 dl mjölk
- 1 förp färsk dill (à 20 g)
- 2 hjärtsalladshuvuden
- 1 msk olivolja
Gör så här
Steg 1
Sätt ugnen på 200°C.Steg 2
Koka potatisen mjuk.Steg 3
Lägg laxen i en ugnsform. Riv det yttersta skalet från citronen och strö över laxen. Krydda med salt och peppar och sätt in mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills laxen har en innertemperatur på 56°C.Steg 4
Koka upp grädden och smulad buljongtärning i en kastrull. Vispa ihop majsstärkelsen och mjölken och vispa ner i kastrullen. Låt sjuda i några minuter under omrörning.Steg 5
Hacka dillen (spara gärna några dillvippor till servering) och vänd ner i såsen. Smaka av med salt och peppar.Steg 6
Dela salladen. Ringla över olivolja och 1 msk saft från citronen, krydda med salt och peppar.Steg 7
Servera laxen med potatis, sås, sallad och några dillvippor.