Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 100,00 kr
  • Recept
  • Citronbakad spätta med örtsås

Citronbakad spätta med örtsås

Citronbakad spätta med örtsås

Av ICAs matkasse
Publicerat den 23 juni 2025
En underbar citronbakad spätta med örtsås där fisken reder sig själv i ugnen medan du gör i ordning den härliga såsen. I den ingår bland annat hackad färsk persilja och basilika som rörs ned i den krämiga och gräddiga såsen efter att den kokat upp. Servera fisken med denna goda sås och krispiga salladsärter.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

45 minTotal tid
4Portioner

Ingredienser

  • 900 g fast potatis
  • 800 g rödspätta
  • 1 citron
  • 1/2 kruka persilja
  • 1/2 kruka basilika
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 150 g salladsärtor

Gör så här

  1. Steg 1

    Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Steg 2

    Skala och koka potatisen.
  3. Steg 3

    Vik spättafiléerna och lägg dem i en ugnssäker form. Salta och peppra.
  4. Steg 4

    Skölj citronen, riv skalet över spättan och skär resten av citronen i klyftor. Sätt in spättan mitt i ugnen ca 15 minuter.
  5. Steg 5

    Örtsås: Hacka persilja och basilika. Koka upp grädden med smulad buljongtärning i en kastrull. Blanda majsstärkelse och 1 dl vatten och vispa ner i grädden. Låt koka någon minut under omrörning. Smaka av med salt och peppar och vänd ner örterna.
  6. Steg 6

    Tillbehör: Ansa salladsärterna. Koka dem i saltat vatten ca 2 minuter. Servera fisken med potatis, sås, ärter och citron.