- Recept
Citronbakad spätta med örtsås

Citronbakad spätta med örtsås
Av ICAs matkasse
Publicerat den 23 juni 2025
En underbar citronbakad spätta med örtsås där fisken reder sig själv i ugnen medan du gör i ordning den härliga såsen. I den ingår bland annat hackad färsk persilja och basilika som rörs ned i den krämiga och gräddiga såsen efter att den kokat upp. Servera fisken med denna goda sås och krispiga salladsärter.Tidsåtgång och portioner
45 minTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 900 g fast potatis
- 800 g rödspätta
- 1 citron
- 1/2 kruka persilja
- 1/2 kruka basilika
- 2 1/2 dl matlagningsgrädde
- 1 fiskbuljongtärning
- 1 tsk majsstärkelse
- 150 g salladsärtor
Gör så här
Steg 1
Sätt ugnen på 175˚C.Steg 2
Skala och koka potatisen.Steg 3
Vik spättafiléerna och lägg dem i en ugnssäker form. Salta och peppra.Steg 4
Skölj citronen, riv skalet över spättan och skär resten av citronen i klyftor. Sätt in spättan mitt i ugnen ca 15 minuter.Steg 5
Örtsås: Hacka persilja och basilika. Koka upp grädden med smulad buljongtärning i en kastrull. Blanda majsstärkelse och 1 dl vatten och vispa ner i grädden. Låt koka någon minut under omrörning. Smaka av med salt och peppar och vänd ner örterna.Steg 6
Tillbehör: Ansa salladsärterna. Koka dem i saltat vatten ca 2 minuter. Servera fisken med potatis, sås, ärter och citron.