Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.Min: 200,00 kr
  • Recept
  • Paj i långpanna med tre ostar

Paj i långpanna med tre ostar

Paj i långpanna med tre ostar

Av Buffé
Publicerat den 14 november 2016
Lagrad hårdost och ricotta i äggstanningen, gorgonzola på toppen. En maxad ostpaj helt enkelt, som du gör i långpanna. Toppa även ostpajen med fräscha salladsblad, skivade päron i citrondressing och rostade hasselnötter. Bjuds med fördel i mindre mingelbitar.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

2 timTotal tid
30Portioner

Ingredienser

  • 225 g kallt smör
  • 4½ dl vetemjöl
  • 5 stora ägg
  • 500 g ricottaost
  • 4 dl vispgrädde
  • 300 g riven lagrad ost
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 krm flingsalt
  • 2 msk honung
  • ¾ dl rapsolja
  • 1 påse blandsallad (à 125 g)
  • 3 fasta päron
  • 150 g gorgonzolaost
  • 1 dl grovhackade hasselnötter (gärna rostade)

Gör så här

9 steg

Pajdeg

  1. Steg 1

    Skär smöret i tärningar. Blanda smör och vetemjöl till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt 1 ägg och 2 msk vatten. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
  2. Steg 2

    Tryck ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm, så att den täcker botten och kommer upp över kanten. Nagga med en gaffel. Ställ in i kylen 30 minuter.
  3. Steg 3

    Sätt ugnen på 225 °C.
  4. Steg 4

    Klä kanterna på långpannan med folie.
  5. Steg 5

    För grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta bort folien efter 10 minuter.

Fyllning

  1. Steg 1

    Blanda ricotta, grädde, riven ost och kajennpeppar i en bunke. Rör ner resterande 4 ägg, 1 ägg i taget. Krydda med salt och peppar.
  2. Steg 2

    Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen har stelnat och pajen har fått fin färg, ca 40 minuter. Ta ut och låt vila i rumstemperatur ca 1 timme, så den sätter sig och hinner svalna.

Dressing

  1. Steg 1

    Vispa ihop färskpressad citronjuice, äppelcidervinäger, flingsalt, honung och rapsolja till en jämn dressing.

Servering

  1. Steg 1

    Dela pajen i ca 30 bitar, Toppa varje bit med salladsblad, päron, gorgonzola och hasselnötter. Skeda över lite dressing, servera resten vid sidan av.