- Recept
Lomo saltado – Peruansk oxfilégryta
Lomo saltado – Peruansk oxfilégryta
Av Buffé
Publicerat den 19 oktober 2020
Lomo saltado är en sötsyrlig köttgryta som är vanlig i Peru. Prova vårt recept på oxfilégrytan där ostronsås, koriander och tomat sätter smak och servera den på klassiskt vis: med både ris och pommes frites.Tidsåtgång och portioner
30 minTotal tid
4Portioner
Ingredienser
- 500 g oxfilé
- 2 krm salt
- ½ tsk svartpeppar
- ¾ dl vitvinsvinäger
- 4 msk japansk soja
- 3 msk ostronsås
- 1 rödlök
- 1 tomat
- 3 msk rapsolja
- 1 finskuren salladslök
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 1 msk hackad koriander
- pommes frites
- ris
Gör så här
Steg 1
Skär oxfilén i ca 1–2 cm tjocka strimlor. Krydda med salt och peppar.Steg 2
Rör ihop vinäger, soja och ostronsås.Steg 3
Skala och skiva löken. Dela och kärna ur tomaten (kärnorna används inte). Skär tomatköttet i tunna klyftor.Steg 4
Värm 2 msk av oljan i en stekpanna. Stek köttet på hög värme ca 2 minuter. Lyft upp och lägg åt sidan.Steg 5
Fräs rödlök, salladslök och vitlök i resten av oljan ca ½ minut. Tillsätt köttet och vinägersåsen och fräs ytterligare ½ minut. Rör ner den klyftade tomaten och koriander. Ta från värmen och smaka ev av med salt och peppar.Steg 6
Till servering: Lägg köttet på pommes fritesen och toppa gärna med extra koriander. Servera med kokt ris.