Gå till innehållGå till sökningGå till sidfot
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.Min: 100,00 kr
Sotad lax med picklat äpple och brynt smör

Sotad lax med picklat äpple och brynt smör

Av Buffé
Publicerat den 18 juni 2018
Bjud på en magisk smakkombination av sotad lax, picklat äpple och brynt smör. Denna ljuvliga rätt passar extra bra ihop med ett glas torr äppelcider.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 timTotal tid
6Portioner

Ingredienser

  • 4 msk salt
  • 2½ dl strösocker
  • 1½ msk torkad dill
  • 1 kg färsk laxfilé utan skinn (gärna mittbiten)
  • 100 g smör
  • 1⁄4 gurka
  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 2 cm skalad färsk ingefära
  • 2 gröna äpplen (gärna Granny Smith)
  • 1 dl rostade pinjenötter
  • 80 g lax- eller forellrom
  • färsk dill

Gör så här

7 steg

Sotad lax

  1. Steg 1

    Blanda salt, 4 msk socker och torkad dill. Gnid in blandningen runt laxen och låt stå övertäckt i kylen 1–2 dygn beroende på tjocklek. Vänd efter halva tiden.
  2. Steg 2

    Skölj laxen i kallt vatten och torka den torr med hushållspapper. Stek laxen hastigt i en torr stekpanna på hög värme på båda sidor tills den får färg.
  3. Steg 3

    Bryn smöret i en kastrull tills det blir gyllene och börjar dofta nötigt. Skiva gurkan tunt.
  4. Steg 4

    Skär laxen i ca 1/2 cm tjocka skivor och lägg på ett fat.

Picklat äpple

  1. Steg 1

    Koka upp ättika, 2 dl socker, 3 dl vatten och ingefära. Låt svalna helt. Hyvla äpplet tunt på en mandolin eller med osthyvel.
  2. Steg 2

    Lägg ner i den kalla lagen och låt ligga minst 1 timme.

Servering

  1. Steg 1

    Toppa med picklat äpple, gurka, pinjenötter, färsk dill och ev lax- eller forellrom. Ringla över smöret och servera direkt.