Gå till innehållGå till sökningGå till sidfotHoppa till receptassistenten
Gå till kassan
Totalt antal varor i varukorgen 0. Antal i varukorgen 0,00 kr.
Min: 800,00 kr
Saffranssemla

Saffranssemla

Av ICA Köket
Publicerat den 21 februari 2022
Älskar du semlor, då kommer du säkert också gilla saffranssemlor. Precis som vanliga semlor men med saffran som smaksättning i degen i stället för kardemumma. Saffranssemlan fyller du med klassisk mandelmassefyllning, smaksatt med lite bittermandelarom och naturligtvis vispad grädde.
Handla ingredienser

Tidsåtgång och portioner

1 tim 30 minTotal tid
10Portioner

Ingredienser

  • 1 förp saffran (à 1/2 g)
  • 2 dl strösocker
  • 25 g färsk jäst
  • 100 g smör
  • 2½ dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 krm salt
  • 8 - 9 dl vetemjöl (8 dl motsvarar ca 480 g)
  • 1 förp hel, skållad mandel (à 50 g)
  • ½ krm bittermandelarom
  • 300 g mandelmassa
  • 5 dl vispgrädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Steg 1

    Mortla saffranet med ca 1 msk av sockret.
  2. Steg 2

    Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och saffran och värm till 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  3. Steg 3

    Tillsätt resten av degvätskan, 1 ägg, 1 dl socker, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
  4. Steg 4

    Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
  5. Steg 5

    Fyllning: Rosta mandeln i en torr stekpanna. Låt den svalna.
  6. Steg 6

    Koka upp 1 dl socker och 1 dl vatten, så att sockret löser sig. Ta av kastrullen från plattan. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och vispa mandelmassan, sockerlagen och bittermandel till en jämn och bredbar smet.
  7. Steg 7

    Hacka mandlarna grovt och blanda ner i mandelmassafyllningen.
  8. Steg 8

    Sätt ugnen på 225°C.
  9. Steg 9

    Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar, ca 100 g per bit (för 10 semlor). Forma varje bit till en slät bulle och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 min.
  10. Steg 10

    Pensling: Vispa upp 1 ägg och pensla bullarna.
  11. Steg 11

    Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.
  12. Steg 12

    Garnering: Skär av ett lock på varje bulle. Bred på fyllningen. Vispa grädden, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locket.
  13. Steg 13

    Pudra över florsocker och servera semlorna.